Kde se vlastně berou těstoviny a jak poznat ty pravé italské?

NĚCO MÁLO Z HISTORIE

I když se to může zdát jako klišé, je to fakt. Těstoviny skutečně uvařili poprvé v Itálii. První zmínka o nich pochází již z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Takže nejstarší jsou zřejmě lasagne. Ochutnat můžete naše gratinované lasagne s hovězím ragú. Šťavnaté hovězí masíčko najemno nasekané s bylinkami a voňavým kořením spojené parmazánem, na těstových destičkách akorát „naskus“, doplněné lahodnými drcenými rajčaty.

Druhý historický záznam o těstovinách pochází z dvanáctého století a tentokrát jde o špagety. Gugliemo di Malavelle popisuje podrobně hlavní chod hostiny, při které se podávaly Macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce.

Na PizzaMetropol máme velký výběr vynikajících špaget. Ochutnejte jednoduché dietní špagety na olivovém oleji s česnekem a feferonkami, nebo klasické linguine s rajčaty a bazalkovým pestem či gurmánské špagety s mušlemi, grilovanými rajčátky a čerstvou zelenou petrželkou.

POZNÁTE, CO JÍTE?

Spaghetti

  • Tenké, podlouhlé, zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé

 

Linguine

  • Tenké italské těstoviny podobné Spaghettám a často s nimi změňované, ale pozor, jsou placaté a pocházejí z Campanie

 

Tagliatelle

  • Vyrábějí se v italských oblastech Emilia-Romana a Marche, jsou to dlouhé a ploché nudle, obvykle zamotané a svým vzhledem připomínají ptačí hnízdo. V Itálii se podávají nejčastěji s omáčkou Bolognesse

 

Penne

  • Široké a krátké rourky (trubičky) se zkosenými konci, vyráběné ve dvou variantách - Penne lisce  (hladké) a Penne rigate" (vrásčité).

 

Gnocchi

  • malé knedlíčky (nočky) vyrobené ze speciální směsi brambor a mouky

 

Panzerotti

  • drobné italské těstovinové taštičky plněné různými lahodnými náplněmi tvořenými masem, špenátem, ricotou a houbami

 

Tortelini

  • malé těstovinové taštičky podobné Panzerotti , ale stočené do kroužku, protože jejich tvar byl s největší pravděpodobností inspirován pupíkem bohyně lásky Venuše

 

Lasagne

  • těstovinové plátky, prokládané masem či zeleninou, s rajčatovou omáčkou, bešamelem a zapékané v troubě. Velice oblíbené těstoviny i v naší kuchyni, ovšem pozor, jejich příprava není snadná a doporučujeme nevařit z polotovarů, které jsou běžně dostupné v supermarketech.