O italských sýrech aneb, u nás Eidam na pizze nenajdete.

Nic proti českému eidamu, smažený v trojobalu s kýblem tatarky je vynikající, ale na pravou italskou pizzu rozhodně nepatří. Co na správnou křupavou a voňavou pizzu patří?
Především mozzarella, jemný kravský sýr sněhobílé barvy, velice jemný a měkký.  Mladá mozzarella má velmi jemnou decentní chuť, postupem času jak sýr zraje se stává měkčím a jeho chuť se zintenzivňuje.

V obchodech je dnes k dostání i MOZZARELLA DI BUFALLA CAMPANA D.O.C. z buvolího mléka. Jedná se o sýr velice kvalitní, vynikající,
jedinečné chuti, ovšem těmto jeho parametrům odpovídá i poměrně vysoká cena.  

Ovšem 
klasický salát Caprese, je-li připravený dle tradiční receptury, se bez mozzarelly z buvolího mléka neobejde. A právě u tohoto oblíbeného salátu, kdy jsou plátky šťavnatých a do sladka vyzrálých rajčat prokládány plátky buvolí mozzarelly, zakápnuty extra panenským olivovým olejem a okořeněny čerstvou bazalkou, se často používají místo mozzarelly různé méně kvalitní náhražky.

A ještě něco pro milovníky pizzy Quattro Formaggi (pizza se čtyřmi druhy sýrů).
Jak název napovídá, jde o unikátní pizzu čistě sýrovou. Špičkovým kuchařským uměním je již schopnost zachovat křupavost pizzového těstíčka pod nánosem rozehřátých tekutých sýrů. Staletími vypilovaná receptura nakonec stanovuje, že nejlepších gurmánských výsledků je dosaženo při kombinaci: mozzarelly, gorgonzoly, parmezánu a pecorina.

Kvalitní Mozzarellu již určitě poznáte.

Gorgonzola je svým naturelem maličko podobná  české nivě, ale její konzistence je krémovější, chuť jemnější  a na pizze se s ostatními sýry vzácně doplňuje.  Svůj název dostala podle města Gorgonzola, ve kterém byl sýr poprvé vyroben a jeho kvalita se velice úzkostlivě střeží.

Další sýr, který na pizzu Quattro formaggi rozhodně  patří je samozřejmě Parmezán. Velmi tvrdý dlouho zrající kravský sýr s výraznou chutí, mírně křupající na jazyku. Pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano Reggiano a je chráněn značkou původu.

Čtveřici doplňuje  ovčí sýr Pecorino se  smetanovou až sýrově světle žlutou barvou. Sýr je pikantní, s vyšší slaností a velmi rafinovanou chutí. Postupem procesu zrání se na něm  vytváří ušlechtilá sýrová kůrka.  Místo sýru Pecorino  lze  použít sýr Asiago. Jedná se opět o sýr dlouhozrající (minimálně 20 dní), dříve vyráběný výhradně z ovčího mléka, v současné době se k jeho výrobě používá  plnotučné kravské mléko. 


 zdroj: Pizza Metropol a Wikipedia